dinsdag 12 juli 2016

Bessensap

Een paar blogjes terug schreef ik over het inmaken van bessen. En dat dat zo'n veel werk was. Met name het afrissen van de bessen van de takjes. Daarom besloot ik van de rest van de bessenoogst sap te maken met de ontsapper. Dat scheelt veel werk. Want dan hoeven de bessen niet van de takjes af!


De bessen gaan na het wassen zo in de ontsapper.


En dan moet het een tijd opstaan. Het water dat in de onderste pan zit gaat koken. De hete stoom zorgt ervoor dat het sap uit de bessen vrijkomt. Dat sap wordt opgevangen in de middelste pan.


Als daar na een tijdje genoeg sap inzit, kun je dit aftappen in de schoongemaakte glazen flessen.


De flessen vul je tot de rand met het kokendhete sap. Daarna gelijk afsluiten met het klikdekseltje. En laten afkoelen. Bij het afkoelen trekt het deksel vacuüm. Daardoor blijft de fles goed afgesloten en het sap heel lang houdbaar. Gerust enkele jaren!  


2 opmerkingen:

  1. Handig, doe je er dan later suiker bij als je het verwerkt?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is inderdaad een handig systeem! Zo kun je nog even vooruit!

    Liefs, Ingrid

    BeantwoordenVerwijderen